Energielabel aanvragen: stappen en tips voor een vlotte procedure

Energielabel aanvragen

Het energielabel van een gebouw is een belangrijk document dat de energie-efficiëntie van het gebouw aangeeft. Het is een wettelijke vereiste voor de verkoop of verhuur van een gebouw in Nederland. In dit artikel zullen we de stappen en tips bespreken voor een vlotte procedure bij het aanvragen van een energielabel.

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een certificaat dat de energieprestatie van een gebouw aangeeft. Het label varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-inefficiënt). Het label geeft ook aanbevelingen voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van het gebouw.

Waarom is een energielabel belangrijk?

Een energielabel is niet alleen een wettelijke vereiste, maar het biedt ook waardevolle informatie voor potentiële kopers of huurders. Het geeft hen een indicatie van de energiekosten die ze kunnen verwachten. Bovendien kan een energiezuinig gebouw aantrekkelijker zijn voor kopers of huurders, wat kan leiden tot een hogere verkoop- of huurprijs.

Hoe vraag je een energielabel aan?

Het aanvragen van een energielabel is een eenvoudig proces dat online kan worden gedaan. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 • Log in op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met je DigiD.
 • Selecteer het gebouw waarvoor je een energielabel wilt aanvragen.
 • Beantwoord de vragen over het gebouw en upload de benodigde bewijsstukken.
 • Selecteer een erkend deskundige die je aanvraag zal controleren.
 • Na goedkeuring door de erkend deskundige, ontvang je het energielabel per e-mail.
  .

Tips voor een vlotte procedure

Hier zijn enkele tips om het proces van het aanvragen van een energielabel soepel te laten verlopen:

 • Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt voordat je begint met het aanvragen van het energielabel. Dit kan onder andere bouwtekeningen, facturen van energiebesparende maatregelen en foto’s van het gebouw omvatten.
 • Kies een erkend deskundige met goede beoordelingen. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je aanvraag snel en correct wordt verwerkt.
 • Als je vragen of problemen hebt tijdens het aanvraagproces, aarzel dan niet om contact op te nemen met de RVO. Ze kunnen je helpen bij het oplossen van eventuele problemen en het beantwoorden van je vragen.
  .

Energielabel is onmisbaar

Het aanvragen van een energielabel is een belangrijk proces dat niet over het hoofd mag worden gezien bij de verkoop of verhuur van een gebouw. Door de bovenstaande stappen en tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat het proces soepel verloopt en dat je snel je energielabel ontvangt.

Onthoud dat een energielabel niet alleen een wettelijke vereiste is, en onmisbaar is, maar ook waardevolle informatie biedt voor potentiële kopers of huurders. Een energiezuinig gebouw kan aantrekkelijker zijn en kan leiden tot een hogere verkoop- of huurprijs.

Begin vandaag nog met een energielabel aanvragen en maak je gebouw aantrekkelijker en energiezuiniger!