Hoe snel werkt infrarood verwarming?

hoe snel werkt infrarood verwarming

Infrarood verwarming is een innovatieve en efficiënte manier om een ruimte te verwarmen. Het werkt door middel van infrarood straling, die direct warmte afgeeft aan objecten en mensen in de ruimte. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die lucht verwarmen die vervolgens de ruimte verwarmt, kan infrarood verwarming de ruimte snel en gericht verwarmen.

De efficiëntie van infrarood verwarming is dan ook hoog, omdat er geen warmte verloren gaat aan de lucht. Daarnaast is het gebruik van infrarood verwarming energiebesparend, omdat het mogelijk is om alleen de ruimtes te verwarmen waar op dat moment behoefte aan is. Dit in tegenstelling tot centrale verwarmingssystemen, waarbij het hele huis wordt verwarmd, zelfs de kamers die op dat moment niet worden gebruikt.

De werking van infrarood verwarming is gebaseerd op het principe van elektromagnetische straling. Door gebruik te maken van infrarood straling kan de warmte zeer gericht worden gestuurd, waardoor een grotere efficiëntie wordt bereikt. Daarnaast is infrarood verwarming veilig en milieuvriendelijk, omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen en er geen sprake is van verbranding.

Kortom, wanneer je kiest voor infrarood verwarming profiteer je niet alleen van de snelheid waarmee de ruimte wordt verwarmd, maar ook van de hoge efficiëntie ervan en de vele voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingsmethoden.

Efficiëntie van infrarood verwarming

Een van de grootste voordelen van infrarood verwarming is de efficiëntie. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die de lucht verwarmen, verwarmt infrarood straling direct de objecten en mensen in de ruimte. Dit zorgt voor een snelle en gelijkmatige warmteverspreiding en een energiebesparing van 30-50% in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen.

Bovendien vereist infrarood verwarming geen lange opwarmtijd, waardoor het meteen warmte afgeeft zodra het is ingeschakeld. Dit maakt het niet alleen efficiënter, maar ook gemakkelijker te gebruiken.

Een ander voordeel van infrarood verwarming is dat het in elke ruimte kan worden gebruikt, ongeacht de grootte of het doel ervan. Dit maakt het een zeer veelzijdige optie voor zowel woningen als commerciële gebouwen.

Voordelen van infrarood verwarming

 • Infrarood straling verwarmt direct objecten en mensen in de ruimte, in tegenstelling tot de lucht.
 • Snelle en gelijkmatige warmteverspreiding, waardoor energie wordt bespaard.
 • Geen lange opwarmtijd nodig, gemakkelijk te gebruiken.
 • Geschikt voor elke ruimte, ongeacht de grootte of functie.

Werking van infrarood verwarming

Infrarood verwarming werkt door middel van straling. In tegenstelling tot traditionele verwarmingsmethoden, die de lucht in een kamer verwarmen, straalt infrarood verwarming warmte rechtstreeks uit naar de objecten en mensen in een ruimte, waardoor deze sneller en efficiënter worden verwarmd.

Het werkingsprincipe van infrarood verwarming is gebaseerd op langegolf infraroodstraling, die vergelijkbaar is met de warmte die we voelen als we in de zon zitten. Deze straling gaat door de lucht en wordt pas geabsorbeerd wanneer deze in contact komt met een object.

Wanneer de infraroodstraling een object raakt, wordt de warmte direct in het object opgenomen en wordt het verwarmd. Daarnaast zorgt de opgewarmde warmte ervoor dat de omringende lucht in de ruimte ook wordt verwarmd.

Een belangrijk voordeel van de werking van infrarood verwarming is dat het systeem vrijwel direct na inschakeling begint met het verwarmen van de kamer. Omdat infraroodstraling warmte rechtstreeks opneemt, duurt het slechts enkele minuten voordat u de warmte voelt.

Daarnaast is de werking van infrarood verwarming erg efficiënt. Door de warmte rechtstreeks naar objecten en mensen te stralen, wordt er minder warmte verspild aan de lucht in de kamer. Dit betekent dat een infrarood verwarmingssysteem minder energie verbruikt dan traditionele verwarmingssystemen.

Een ander voordeel van de werking van infrarood verwarming is dat er geen circulatie van stof of andere allergenen in de lucht plaatsvindt, waardoor het een goede optie is voor mensen met allergieën of astma.

Toepassingen van infrarood verwarming

Infrarood verwarming kan in verschillende contexten worden toegepast vanwege de efficiënte werking en de vele voordelen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van toepassingen van infrarood verwarming.

Woningen

Infrarood verwarming kan op verschillende manieren worden gebruikt in woningen. Het kan bijvoorbeeld worden toegepast als hoofdverwarming, maar ook als bijverwarming in specifieke ruimtes zoals de badkamer of de slaapkamer. Daarnaast kan infrarood vloerverwarming een aangename optie zijn bij het verwarmen van een woning.

Kantoren

In een kantoorruimte kan infrarood verwarming een goede optie zijn om te zorgen voor een aangename temperatuur. Het verwarmt de ruimte snel en gericht, waardoor er minder energie verloren gaat in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Daarnaast neemt het ook geen ruimte in beslag en is het geluidloos.

Werkplaatsen

Infrarood verwarming is ook uitermate geschikt voor gebruik in werkplaatsen. Het zorgt voor een gerichte en snelle verwarming, waardoor er direct kan worden begonnen met werkzaamheden zonder eerst lang te hoeven wachten op een warme werkplaats. Daarnaast zorgt het voor lagere energiekosten en is het ook nog eens veilig in gebruik.

Terrassen

Op een terras kan infrarood verwarming zorgen voor een aangename buitentemperatuur. Het is gemakkelijk te installeren en kan ook onder een overkapping worden gebruikt. Zo kun je ook tijdens koude avonden of in de herfst en winter gebruik blijven maken van je terras.

Kosten van infrarood verwarming

Een van de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van een verwarmingssysteem is de prijs. Hoewel de initiële investering hoger kan zijn dan bij traditionele verwarmingsmethoden, zijn de langdurige besparingen op energiekosten vaak de moeite waard.

De kosten van infrarood verwarming zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de ruimte die moet worden verwarmd en het specifieke type infrarood verwarmingssysteem dat wordt gekozen.

Over het algemeen kunnen we stellen dat infrarood verwarmingssystemen duurder zijn in aanschaf dan traditionele verwarmingssystemen. Een eenvoudige elektrische infrarood verwarming kost gemiddeld tussen de €100 en €300. Voor een volledig systeem, inclusief installatie, moet u rekening houden met een investering van €1000 tot €5000.

Hoewel deze prijs hoger is dan die van traditionele verwarmingssystemen, kan het gebruik van infrarood verwarming op de lange termijn leiden tot aanzienlijke besparingen in energiekosten. Dit komt door de efficiëntie van infrarood verwarmingssystemen, die warmte direct naar objecten en mensen uitstralen, in plaats van de lucht te verwarmen zoals traditionele systemen dat doen.

Dit betekent dat infrarood verwarmingssystemen minder energie nodig hebben om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren als traditionele verwarmingssystemen. Hierdoor kan er tot wel 50% worden bespaard op de energiekosten voor verwarming.

Naast de initiële investering zijn er ook onderhoudskosten verbonden aan infrarood verwarmingssystemen. Deze kosten zijn echter over het algemeen lager dan bij traditionele verwarmingssystemen, omdat er geen bewegende onderdelen zijn die onderhoud nodig hebben.

kosten infrarood verwarming

Al met al zijn de kosten van infrarood verwarming hoger in aanschaf dan traditionele verwarmingssystemen, maar de efficiëntie en energiebesparingen kunnen op de lange termijn leiden tot aanzienlijke besparingen. Het is belangrijk om rekening te houden met zowel de initiële kosten als de onderhoudskosten bij het maken van een beslissing.

Energiebesparing met infrarood verwarming

Een groot voordeel van infrarood verwarming is de energiebesparing die het kan opleveren. Traditionele verwarmingssystemen verwarmen de lucht in een ruimte, terwijl infrarood verwarming direct de objecten verwarmt die het nodig hebben. Hierdoor wordt er geen warmte verspild aan onbenutte ruimtes of objecten.

Bovendien kan infrarood verwarming efficiënter werken dan traditionele systemen, waardoor er minder energie nodig is om een ruimte op te warmen. Dit kan resulteren in lagere energierekeningen en een verminderde CO2-uitstoot.

Een ander voordeel is dat infrarood verwarming snel werkt, waardoor de ruimte snel op de gewenste temperatuur kan komen. Hierdoor hoeft het systeem minder lang aan te staan, wat weer energie bespaart.

Bovendien zijn er verschillende mogelijkheden om de energie-efficiëntie van infrarood verwarmingssystemen te verhogen. Zo kan het gebruik van thermostaten en timers ervoor zorgen dat het systeem alleen aan staat wanneer het nodig is. Daarnaast kunnen sommige systemen ook worden gebruikt in combinatie met zonnepanelen, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen nog verder kan worden verminderd.

Al met al biedt infrarood verwarming dus een aantrekkelijke optie voor wie energie wil besparen en tegelijkertijd een comfortabele leefomgeving wil creëren.

Installatie van infrarood verwarming

De installatie van infrarood verwarming is over het algemeen eenvoudig en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Het hangt af van het type infrarood verwarming dat je gebruikt en de ruimte waarin je het wilt installeren.

Een van de eenvoudigste manieren om infrarood verwarming te installeren is door gebruik te maken van wandpanelen. Deze kunnen rechtstreeks aan de muur worden bevestigd met behulp van schroeven en pluggen. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende wandruimte tussen de panelen en obstakels zoals meubels en gordijnen om de efficiëntie van het systeem niet te verstoren.

Een andere manier om infrarood verwarming te installeren is door middel van vrijstaande panelen. Deze zijn handig als je de verwarming van ruimte naar ruimte wilt verplaatsen. Vrijstaande panelen worden geleverd met een standaard en zijn gemakkelijk op te zetten en te gebruiken.

Een derde optie voor de installatie van infrarood verwarming is door middel van een verlaagd plafond. Deze installatie is echter complexer en vereist meestal professionele hulp.

Bij het installeren van infrarood verwarming is het belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en eventuele veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. Zorg er ook voor dat je de juiste gereedschappen en materialen bij de hand hebt voordat je begint met de installatie.

Vergelijken van infrarood verwarmingssystemen

Bij het kiezen van een infrarood verwarmingssysteem is het belangrijk om te kijken naar verschillende opties op de markt. Het vergelijken van deze systemen kan helpen om het beste en meest efficiënte systeem voor jouw behoeften te vinden.

Soorten infrarood verwarming

Er zijn verschillende soorten infrarood verwarming. De drie meest voorkomende typen zijn:

 • Infrarood panelen
 • Infrarood stralers
 • Infrarood vloerverwarming

Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo zijn infrarood panelen bijvoorbeeld zeer geschikt voor gebruik in woningen en kantoren, terwijl infrarood stralers beter geschikt zijn voor gebruik in werkplaatsen en terrassen.

Belangrijke factoren

Bij het vergelijken van infrarood verwarmingssystemen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Enkele belangrijke factoren zijn:

 • Vermogen
 • Grootte
 • Installatiegemak
 • Prijs

Het vermogen van het systeem moet passend zijn voor de grootte van de te verwarmen ruimte. Daarnaast moet het systeem eenvoudig te installeren zijn en binnen het budget passen.

Energiezuinigheid

Een belangrijk voordeel van infrarood verwarming is de energiezuinigheid. Het is daarom belangrijk om bij het vergelijken van infrarood verwarmingssystemen te kijken naar het energieverbruik en de mogelijke energiebesparingen.

Door deze factoren te overwegen en te vergelijken, kun je het beste infrarood verwarmingssysteem voor jouw behoeften kiezen.

Conclusie

Na het bespreken van alle aspecten van infrarood verwarming kunnen we concluderen dat het een uiterst efficiënte en kostenbesparende manier van verwarmen is. De technologie achter infrarood straling zorgt voor een snelle en gelijkmatige verspreiding van warmte, waardoor er minder energie nodig is om een ruimte te verwarmen.

Toepassingen

Infrarood verwarming kan worden toegepast in verschillende omgevingen, zoals woningen, kantoren, werkplaatsen en terrassen. In elke situatie kan de verwarming worden aangepast aan de behoeften van de gebruiker en de ruimte waarin het wordt gebruikt.

Voordelen

Een van de belangrijkste voordelen van infrarood verwarming is de energiebesparing die mogelijk is. Doordat infrarood straling direct warmte afgeeft aan mensen en objecten, is er minder energie nodig om een ruimte te verwarmen dan bij traditionele verwarmingssystemen. Bovendien is infrarood verwarming een duurzame en milieuvriendelijke manier van verwarmen.

Installatie

Bij het installeren van infrarood verwarmingssystemen is het belangrijk om op de juiste manier te werk te gaan. Het is aan te raden om een professional in te schakelen om de installatie uit te voeren. Zo weet je zeker dat het systeem optimaal werkt en veilig is in gebruik.

Vergelijken

Er zijn verschillende infrarood verwarmingssystemen op de markt, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Het is daarom belangrijk om de verschillende opties te vergelijken voordat je een keuze maakt. Let hierbij op factoren zoals de grootte van de ruimte, het gewenste vermogen van de verwarming en het beschikbare budget.

Al met al is infrarood verwarming een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een efficiënte, duurzame en kostenbesparende manier van verwarmen.

FAQ

Hoe snel werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt vrijwel direct nadat het is ingeschakeld. De warmte wordt direct aan objecten en mensen in de ruimte afgegeven, waardoor er geen opwarmtijd nodig is zoals bij traditionele verwarmingsmethoden.

Wat is de efficiëntie van infrarood verwarming?

Infrarood verwarming is zeer efficiënt omdat het direct warmte afgeeft aan de objecten en mensen in de ruimte. Er gaat geen warmte verloren door convectie of leidingen, waardoor het energieverbruik wordt geminimaliseerd.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Infrarood verwarming werkt door middel van infrarood straling. Deze straling wordt uitgezonden door het verwarmingselement en wordt geabsorbeerd door objecten en mensen in de ruimte, waardoor deze direct worden verwarmd.

Wat zijn de toepassingen van infrarood verwarming?

Infrarood verwarming kan worden gebruikt in allerlei verschillende situaties, zoals woningen, kantoren, werkplaatsen en terrassen. Het kan zowel binnen als buiten worden toegepast en biedt een efficiënte verwarmingsoplossing.

Wat zijn de kosten van infrarood verwarming?

De kosten van infrarood verwarming verschillen per systeem en installatie. De initiële investering kan hoger zijn dan bij traditionele verwarmingsmethoden, maar de lagere energiekosten kunnen op de lange termijn besparingen opleveren.

Hoe kan infrarood verwarming energie besparen?

Infrarood verwarming kan energie besparen doordat het direct warmte afgeeft aan de objecten en mensen in de ruimte. Hierdoor is er minder energie nodig om de gewenste temperatuur te bereiken en te behouden.

Hoe wordt infrarood verwarming geïnstalleerd?

Infrarood verwarming kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van het systeem en de ruimte. Het kan aan de muur worden gemonteerd, aan het plafond worden bevestigd of vrijstaand worden geplaatst, afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden.

Hoe kan ik verschillende infrarood verwarmingssystemen vergelijken?

Bij het vergelijken van infrarood verwarmingssystemen is het belangrijk om te letten op factoren zoals vermogen, efficiëntie, installatieopties en prijs. Daarnaast kunnen gebruikersrecensies en advies van professionals ook helpen bij het maken van een keuze.