Lautaret en Galibier: twee monumenten van de Tour de France

Lautaret en Galibier: twee monumenten van de Tour de France

De Tour de France is een van de meest prestigieuze en uitdagende wielerwedstrijden ter wereld. Het is een evenement dat jaarlijks miljoenen kijkers trekt en waarbij deelnemers zich over een afstand van meer dan 3.500 kilometer moeten bewijzen. Twee van de meest iconische beklimmingen in de Tour de France zijn de Col du Lautaret en de Col du Galibier. Deze twee monumenten van de Tour de France zijn zowel gevreesd als geliefd bij wielrenners en fans over de hele wereld.

Col du Lautaret: De Reus van de Alpen

Lautaret Galibier

De Col du Lautaret is een van de hoogste bergpassen in de Franse Alpen, met een hoogte van 2.058 meter. Het is een beklimming die vaak wordt gebruikt in de Tour de France, en het is een van de meest uitdagende beklimmingen in de race.

De beklimming van de Lautaret is niet alleen fysiek uitdagend, maar ook mentaal. De beklimming is lang en gestaag, met een gemiddeld stijgingspercentage van 4%. Dit betekent dat renners gedurende lange tijd een constant tempo moeten aanhouden, wat zowel fysiek als mentaal uitputtend kan zijn.

Col du Galibier: De Koning van de Alpen

Col du Valloire Galibier

De Col du Galibier is een andere iconische beklimming in de Tour de France. Met een hoogte van 2.642 meter is het een van de hoogste punten in de race. De Galibier is berucht om zijn steile hellingen en onvoorspelbare weersomstandigheden, wat het een van de meest gevreesde beklimmingen in de Tour de France maakt.

De beklimming van de Galibier is bijzonder uitdagend vanwege het hoge stijgingspercentage, dat op sommige plaatsen meer dan 10% bedraagt. Dit betekent dat renners niet alleen moeten vechten tegen de zwaartekracht, maar ook tegen de dunne lucht op grote hoogte.

De Rol van Lautaret en Galibier in de Tour de France

De Lautaret en de Galibier spelen een cruciale rol in de Tour de France. Ze zijn vaak het toneel van dramatische gevechten tussen de leiders van de race, waarbij de winnaar van de etappe vaak de uiteindelijke winnaar van de Tour wordt.

Enkele van de meest memorabele momenten in de geschiedenis van de Tour de France hebben plaatsgevonden op de Lautaret en de Galibier. Bijvoorbeeld, in 2011, toen Andy Schleck een solo-aanval lanceerde op de Galibier en meer dan twee minuten voorsprong nam op zijn rivalen, waaronder de uiteindelijke winnaar van de Tour, Cadel Evans.

Iconische beklimmingen in de Tour de France

De Col du Lautaret en de Col du Galibier zijn twee van de meest iconische beklimmingen in de Tour de France. Ze zijn zowel gevreesd als geliefd bij wielrenners en fans over de hele wereld, en ze spelen een cruciale rol in de race. Of je nu een professionele wielrenner bent of gewoon een fan van de sport, de Lautaret en de Galibier zijn twee monumenten van de Tour de France die je niet mag missen.

Als je meer wilt weten over de Franse Alpen, bezoek dan Onmisbaar.