Veilig wonen op oudere leeftijd: tips en hulpmiddelen

Veilig wonen op oudere leeftijd: tips en hulpmiddelen

Naarmate we ouder worden, veranderen onze behoeften en mogelijkheden. Dit geldt ook voor de manier waarop we wonen. Het is belangrijk om ons huis aan te passen aan onze veranderende behoeften om veilig en comfortabel te blijven wonen. In dit artikel geven we tips en hulpmiddelen voor veilig wonen op oudere leeftijd.

Waarom is veilig wonen op oudere leeftijd onmisbaar?

Volgens het CBS is het aantal 65-plussers dat na een val in het ziekenhuis belandt de afgelopen jaren sterk gestegen. Veel van deze ongevallen gebeuren in en rond het huis. Daarom is het belangrijk om het huis aan te passen aan de veranderende behoeften en mogelijkheden van ouderen.

Tips voor veilig wonen voor senioren

Hier zijn enkele tips om uw huis veiliger te maken:

 • Verwijder losse vloerkleden en zorg voor antislipmatten in de badkamer.
 • Zorg voor voldoende verlichting, vooral op trappen en in gangen.
 • Installeer handgrepen en leuningen waar nodig, zoals in de badkamer en op trappen.
 • Zorg voor een telefoon op elke verdieping van het huis.
 • Overweeg een persoonlijk alarmsysteem.
 • Denk ook aan een beveiligingscamera voor de veiligheid.
  .

Hulpmiddelen voor veilig wonen op oudere leeftijd

Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar die het leven voor ouderen gemakkelijker en veiliger kunnen maken. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Trapliften: Deze kunnen ouderen helpen om veilig de trap op en af te gaan.
 • Badkamerhulpmiddelen: Denk aan douchestoelen, badbeugels en verhoogde toiletzittingen.
 • Keukenhulpmiddelen: Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om het koken veiliger en gemakkelijker te maken, zoals waterkokers met automatische uitschakeling en snijplanken met klemmen.
 • Mobiliteitshulpmiddelen: Rollators, wandelstokken en rolstoelen kunnen ouderen helpen om zich veilig door het huis te bewegen.
  .

Financiële ondersteuning voor aanpassingen aan het huis

Veel gemeenten bieden financiële ondersteuning voor aanpassingen aan het huis om ouderen te helpen langer zelfstandig te blijven wonen. Dit kan in de vorm van een subsidie of lening zijn. Neem contact op met uw gemeente voor meer informatie.

Veilig wonen op oudere leeftijd: tips en hulpmiddelen

Behoud kwaliteit van leven voor senioren

Veilig wonen op oudere leeftijd is essentieel om ongelukken te voorkomen en de kwaliteit van leven te behouden. Door het huis aan te passen aan onze veranderende behoeften en mogelijkheden, kunnen we comfortabel en veilig blijven wonen. Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om dit te bereiken, en vaak is er financiële ondersteuning beschikbaar om deze aanpassingen te maken.

Veilig wonen op oudere leeftijd is niet alleen een kwestie van het juiste huis en de juiste hulpmiddelen, maar ook van de juiste mindset. Het is belangrijk om proactief te zijn en stappen te ondernemen om ons huis veilig te houden naarmate we ouder worden. Zo kunnen we blijven genieten van onze onafhankelijkheid en kwaliteit van leven.

Veilig wonen op oudere leeftijd is onmisbaar.