Waarom een EPC attest belangrijk is bij huis verkopen

EPC attest

Waarom een EPC attest belangrijk is bij huisverkoop: wegwijzer naar duurzaam wonen

Duurzaamheid is een hot topic geworden, en terecht. Een van de instrumenten om een duurzamer leven te leiden, is door energiezuinig te wonen. Maar hoe weten we hoe energiezuinig een woning is? Hier komt het belang van het EPC attest om de hoek kijken. Dit, in combinatie met een asbest attest, geeft een volledig beeld van de veiligheid en duurzaamheid van een woning.

Wat is een EPC attest en waarom is het belangrijk?

woning verkopen EPC attest

Een EPC, of Energie Prestatie Certificaat, is een document dat de energie-efficiëntie van een gebouw beoordeelt. Dit attest bevat een energielabel dat varieert van A (zeer energiezuinig) tot G (zeer energie-inefficiënt). Maar waarom is dit attest zo cruciaal bij de verkoop van een huis?

Ten eerste biedt het EPC attest potentiële kopers inzicht in de energieprestaties van de woning. Dit kan invloed hebben op hun beslissing om de woning te kopen of niet. Een energiezuinige woning kan namelijk leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op lange termijn.

Ten tweede, in een tijd waar duurzaamheid steeds belangrijker wordt, helpt een EPC attest bij het bevorderen van energiezuinig wonen. Het stimuleert huiseigenaren om energiezuinige maatregelen te nemen, zoals het verbeteren van de isolatie of het installeren van energiezuinige apparaten.

asbest attest bij huis verkopen

Asbest attest: een cruciale stap naar veilig wonen

Net als het EPC attest, speelt ook het asbest attest een cruciale rol bij de verkoop van een woning. Een asbest attest is een document dat bevestigt of er al dan niet asbest in een gebouw aanwezig is.

Sinds november 2022 is het in Vlaanderen verplicht om een asbest attest te hebben bij de verkoop van een woning. Dit is om nieuwe bewoners te beschermen tegen mogelijke blootstelling aan asbest, een materiaal dat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Het hebben van een asbest attest garandeert dat eventuele problemen met asbest voor de verkoop worden aangepakt.

Het belang attesten: veiligheid en duurzaamheid

Een EPC en asbest attest zijn meer dan alleen papierwerk. Ze vertegenwoordigen belangrijke stappen in het nastreven van veiligheid en duurzaamheid in onze woonomgeving. Terwijl een EPC attest potentiële kopers laat zien hoe energiezuinig een woning is, stelt het asbest attest ze op de hoogte van mogelijke gezondheidsrisico’s door blootstelling aan asbest. Ze vormen beide een cruciale schakel in de keten van verantwoord wonen en verantwoordelijk huisbezit.

Een veilige en duurzame toekomst met Certifit

huis verkopen

Samengevat, het EPC en asbest attest zijn van essentieel belang bij de verkoop van een woning. Ze waarborgen niet alleen de veiligheid van nieuwe bewoners, maar wijzen ook de weg naar een duurzamere levensstijl. Het is een verantwoordelijkheid die we allemaal moeten nemen om onze planeet te beschermen en een veilige omgeving voor onszelf en toekomstige generaties te creëren.

Bij Certifit begrijpen ze het belang van deze attesten, waarbij de experts zich inzetten om het proces van het verkrijgen van deze attesten zo eenvoudig en stressvrij mogelijk te maken. Met deze expertise en betrouwbare service kun je met een gerust hart je woning verkopen, wetende dat je een stap in de richting van een veiliger en duurzamer toekomst hebt gezet.

Dit is een artikel van Onmisbaar in de categorie Wonen.