Wat is een Infrarood Kachel? Ontdek de Voordelen!

wat is een infrarood kachel

Ben je op zoek naar een nieuwe manier om je huis te verwarmen? Overweeg dan eens een infrarood kachel. Maar wat is een infrarood kachel nu eigenlijk?

Een infrarood kachel werkt door middel van infraroodstraling. Hierdoor wordt niet de lucht in de ruimte verwarmd, zoals bij traditionele verwarming, maar worden objecten en mensen direct verwarmd. Dit zorgt voor een comfortabelere en efficiëntere vorm van verwarming.

Een van de voordelen van een infrarood kachel is dat het energiezuiniger is dan traditionele verwarming. Dit komt doordat er minder warmte verloren gaat door convectie en het verwarmingsproces gericht is op de objecten in de ruimte.

Een ander voordeel van een infrarood kachel is dat het snel opwarmt en een constante warmte afgeeft. Hierdoor hoef je niet te wachten tot de lucht in de ruimte opgewarmd is zoals bij traditionele verwarming. Daarnaast kan een infrarood kachel ook helpen om vochtproblemen te verminderen, omdat het de luchtvochtigheid in de ruimte niet verhoogt.

Kortom, een infrarood kachel biedt vele voordelen ten opzichte van traditionele verwarming. In de volgende secties zullen we dieper ingaan op de werking van een infrarood kachel, de verschillende soorten kachels die er op de markt zijn, hoe je de beste infrarood kachel kunt kiezen en meer.

Werking van een Infrarood Kachel

Om te begrijpen hoe een infrarood kachel werkt, is het belangrijk om te weten wat infraroodstraling is. Infraroodstraling is een type straling dat warmte genereert wanneer het in contact komt met een oppervlak. Infrarood kachels gebruiken deze straling om warmte te creëren.

Hoe werkt het?

Een infrarood kachel verwarmt objecten en mensen in de kamer, in plaats van de lucht. Wanneer de infraroodstraling het oppervlak raakt, wordt de energie geabsorbeerd en omgezet in warmte. Dit zorgt voor een comfortabele warmte, zonder dat de luchtvochtigheid afneemt.

Soorten infrarood kachels

Er zijn verschillende soorten infrarood kachels beschikbaar op de markt. De meest voorkomende typen zijn de keramische infrarood kachel en het stralingspaneel. Een keramische infrarood kachel gebruikt een keramisch element om warmte te genereren, terwijl een stralingspaneel elektriciteit omzet in infraroodstraling.

Of je nu kiest voor een keramische infrarood kachel of een stralingspaneel, het is belangrijk om het vermogen af te stemmen op de grootte van de kamer waarin je het wilt gebruiken. Dit zorgt voor een optimale werking en efficiëntie van de infrarood kachel.

Voordelen van een Infrarood Kachel

Een infrarood kachel heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen. Hier zijn enkele van de grootste voordelen:

Energiezuinigheid

Een van de grootste voordelen van infrarood kachels is hun energiezuinigheid. In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen die de lucht opwarmen, verwarmt een infrarood kachel direct objecten en mensen in de ruimte. Dit betekent dat er minder energie nodig is om dezelfde temperatuur te bereiken, wat resulteert in lagere energiekosten.

Comfortabele Warmte

Een infrarood kachel zorgt voor een comfortabele warmte die vergelijkbaar is met de warmte van de zon. In plaats van de lucht te verwarmen, verwarmt een infrarood kachel direct de objecten en mensen in de kamer. Dit zorgt voor een meer gelijkmatige warmteverdeling en voelt aangenamer aan op de huid.

Gezondheidsvoordelen

Een infrarood kachel kan ook verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Omdat infraroodstraling de circulatie van bloed en zuurstof in het lichaam kan bevorderen, kan het helpen bij het verminderen van spierpijn en het verbeteren van de algehele bloedsomloop. Bovendien kan het drogen van de lucht worden verminderd, wat kan helpen bij ademhalingsproblemen.

Stijlvol Design

Infrarood kachels hebben een stijlvol design en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen. Hierdoor zijn ze een mooie aanvulling op het interieur van je huis of kantoor.

Kortom, infrarood kachels zijn een energiezuinige en comfortabele manier om je huis of kantoor te verwarmen. Door hun gezondheidsvoordelen en stijlvolle design zijn ze een waardevolle toevoeging aan elk verwarmingssysteem.

Verschillende Types Infrarood Kachels

Er zijn verschillende soorten infrarood kachels beschikbaar op de markt. Elk type infrarood kachel heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende typen:

Keramische Infrarood Kachels

Keramische infrarood kachels werken door middel van een keramisch element dat de infraroodstraling produceert. Het keramische element zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en is vaak energiezuiniger dan andere typen kachels.

Stralingspanelen

Stralingspanelen zijn platte panelen die infraroodstraling uitstralen. Ze worden vaak gebruikt als verwarming onder plafonds of in grote ruimtes. Stralingspanelen zijn energiezuinig en kunnen snel opwarmen.

Quartz Infrarood Kachels

Quartz infrarood kachels werken door middel van quartz buizen die infraroodstraling uitstralen. Ze zijn compact en makkelijk te installeren en worden daarom vaak gebruikt in kleine ruimtes of als bijverwarming. Quartz infrarood kachels zijn ook nog eens energiezuinig.

Gas Infrarood Kachels

Gas infrarood kachels werken op basis van gas en zijn daarom niet afhankelijk van elektriciteit. Ze produceren echter wel gas en moeten daarom goed geventileerd worden. Gas infrarood kachels worden vaak gebruikt in grote ruimtes of buiten en zijn ook nog eens krachtig en snel.

De Beste Infrarood Kachel Kiezen

Als je op zoek bent naar de beste infrarood kachel voor jouw situatie, zijn er enkele belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze bij het kopen van een infrarood kachel.

Kies het juiste type kachel

Er zijn verschillende soorten infrarood kachels beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Overweeg welk type infrarood kachel het meest geschikt is voor jouw behoeften, zoals een keramische kachel of een stralingspaneel.

Kies de juiste grootte

Bij het kiezen van een infrarood kachel is de grootte van de kamer waarin de kachel wordt geplaatst van groot belang. Afhankelijk van de grootte van de kamer moet je de juiste grootte kachel kiezen om de ruimte efficiënt te verwarmen.

Controleer het vermogen van de kachel

Het vermogen van de infrarood kachel bepaalt hoeveel warmte de kachel kan genereren. Controleer het vermogen van de kachel om er zeker van te zijn dat het voldoende is voor de grootte van de kamer waarin de kachel wordt geplaatst.

Overweeg de bedieningsmogelijkheden

Sommige infrarood kachels hebben meer bedieningsopties dan andere, zoals een handmatige temperatuurregeling of een thermostaat. Overweeg welke bedieningsmogelijkheden voor jou belangrijk zijn.

Koop bij een betrouwbare verkoper

Als je een infrarood kachel wilt kopen, is het belangrijk om te kopen bij een betrouwbare verkoper. Doe onderzoek naar de verkoper en lees beoordelingen om er zeker van te zijn dat je een kwalitatief hoogwaardige kachel koopt.

Let op de garantie

Controleer of de infrarood kachel een garantie heeft en wat deze garantie dekt. Een goede garantie kan je gemoedsrust geven en de levensduur van je kachel verlengen.

Door rekening te houden met deze overwegingen kun je de beste infrarood kachel kiezen voor jouw situatie en genieten van de vele voordelen die infrarood verwarming biedt.

Infrarood Kachel versus Gasverwarming

Een belangrijke vraag bij het kiezen van een verwarmingssysteem is wat de beste optie is: infrarood kachels of gasverwarming? Hoewel beide systemen warmte genereren, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen deze twee.

Infrarood Kachels

Een infrarood kachel werkt op basis van infraroodstraling en verwarmt objecten direct, zoals muren, meubels en mensen, in plaats van de lucht in de ruimte. Dit zorgt voor een efficiëntere en gerichtere manier van verwarmen. Infrarood kachels zijn ook energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen, omdat ze alleen de objecten in de kamer opwarmen die op hun beurt de warmte weer teruggeven aan de kamer.

Een ander voordeel van infrarood kachels is dat ze gemakkelijk te installeren zijn en weinig onderhoud nodig hebben. Er zijn ook verschillende soorten infrarood kachels beschikbaar, zoals panelen en lampen, die geschikt zijn voor verschillende toepassingen en ruimtes.

Gasverwarming

Gasverwarming is een meer traditionele manier van verwarmen en werkt door de lucht in de kamer te verwarmen. Dit kan echter leiden tot een ongelijkmatige verdeling van warmte in de kamer en hogere stookkosten vanwege het energieverlies door de luchtverplaatsing.

Een ander nadeel van gasverwarming is dat het onderhoudsintensief kan zijn vanwege de verbrandingsprocessen die plaatsvinden. Gasverwarming vereist regelmatig onderhoud en inspectie om ervoor te zorgen dat het goed werkt en veilig blijft. Het kan ook gevaarlijk zijn als er lekkages zijn of als het systeem niet goed is geïnstalleerd.

infrarood kachel versus gasverwarming

Welke is de beste keuze?

Hoewel het afhankelijk is van de specifieke situatie en vereisten, hebben infrarood kachels over het algemeen de voorkeur boven gasverwarming vanwege hun energiezuinigheid, gerichte verwarming, en lage onderhoudsvereisten. Bovendien zijn infrarood kachels veiliger omdat er geen verbrandingsprocessen plaatsvinden en er geen gastoestellen nodig zijn.

Als je op zoek bent naar een efficiënte en effectieve manier om je huis of kantoor te verwarmen, overweeg dan om een infrarood kachel te kopen.

Energiezuinige Infrarood Kachels

Een van de grootste voordelen van infrarood kachels is hun energiezuinigheid. Ze werken niet door de lucht op te warmen, zoals traditionele verwarmingssystemen dat doen. In plaats daarvan zenden ze directe stralen uit die personen en objecten opwarmen die zich in hun bereik bevinden. Dit betekent dat er minder energie wordt verspild, omdat er niet onnodig warmte wordt geproduceerd in onbezette ruimtes.

Een ander voordeel van infrarood kachels is dat ze snel opwarmen. Traditionele verwarmingssystemen zoals gasverwarmers hebben vaak meer tijd nodig om op te warmen en te beginnen met het afgeven van warmte. Dit betekent dat infrarood kachels minder lang aan hoeven te staan om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren, wat leidt tot minder energieverbruik en lagere kosten.

Bovendien zijn infrarood kachels gemakkelijk te programmeren en automatiseren. Sommige modellen hebben functies zoals thermostaten en timers, waarmee je het apparaat kunt instellen om alleen aan te gaan wanneer het nodig is. Dit betekent dat het niet onnodig aan staat wanneer er niemand thuis is, wat opnieuw leidt tot besparingen op energiekosten.

Al met al zijn infrarood kachels een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een energiezuinig verwarmingssysteem zonder concessies te doen aan de prestaties en het comfort.

Voordelen van energiezuinige infrarood kachels op een rijtje:

 • Energiebesparing en kostenbesparing op lange termijn
 • Snel opwarmen en efficiënt warmte afgeven
 • Gemakkelijk te programmeren en automatiseren

Onderhoud en Veiligheid van Infrarood Kachels

Om ervoor te zorgen dat je infrarood kachel optimaal blijft werken en veilig blijft, is regelmatig onderhoud van belang. Onderhoud zorgt niet alleen voor een langere levensduur van je kachel, maar ook voor een optimale en veilige werking. In dit gedeelte bespreken we enkele tips en richtlijnen voor het onderhoud en de veiligheid van je infrarood kachel.

Regelmatig onderhoud

Het is belangrijk om je infrarood kachel regelmatig te onderhouden om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van je infrarood kachel:

 • Reinig de kachel regelmatig met een zachte, droge doek om stof en vuil te verwijderen.
 • Gebruik geen water of schoonmaakmiddelen om de kachel schoon te maken, omdat dit de kachel kan beschadigen.
 • Controleer regelmatig de elektrische aansluitingen en draden om er zeker van te zijn dat deze goed vastzitten en niet beschadigd zijn.
 • Zorg ervoor dat de kachel tijdens het onderhoud is uitgeschakeld en volledig is afgekoeld.

Door regelmatig onderhoud te plegen kun je ervoor zorgen dat je infrarood kachel optimaal blijft werken en veilig blijft.

Veilig gebruik van infrarood kachels

Het is belangrijk om je infrarood kachel veilig te gebruiken om ongelukken te voorkomen. Hier zijn enkele richtlijnen voor veilig gebruik:

 • Plaats de kachel op een stabiele en vlakke ondergrond om omvallen te voorkomen.
 • Laat de kachel nooit onbeheerd achter terwijl deze in gebruik is.
 • Plaats de kachel niet in de buurt van ontvlambare materialen, zoals brandbare gassen of vloeistoffen.
 • Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de kachel.
 • Gebruik de kachel niet als er beschadigingen zichtbaar zijn of als de kachel niet goed werkt.

Door deze richtlijnen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je infrarood kachel veilig blijft tijdens gebruik.

Installatie van een Infrarood Kachel

Het installeren van een infrarood kachel is een eenvoudig proces dat weinig technische kennis vereist. Hieronder vind je een overzicht van de stappen die je moet volgen bij het installeren van een infrarood kachel.

 1. Controleer of de kachel compleet geleverd is met alle benodigde onderdelen, inclusief de handleiding.
 2. Kies een geschikte locatie voor de kachel en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om de kachel te monteren.
 3. Zorg ervoor dat de locatie waar je de kachel wilt installeren, een stopcontact in de buurt heeft en voldoende elektrische capaciteit om de kachel te kunnen voeden.
 4. Volg de instructies in de handleiding om de beugel te monteren waarmee de kachel aan de muur of het plafond bevestigd wordt.
 5. Sluit de kachel aan op het stopcontact en controleer of de kachel goed werkt.
 6. Test de kachel en controleer of de warmte gelijkmatig wordt verdeeld over de ruimte.

Belangrijk: Het is aan te bevelen om de installatie van de infrarood kachel uit te laten voeren door een elektricien of een gekwalificeerde professional om ervoor te zorgen dat de installatie volgens de juiste veiligheidsvoorschriften wordt uitgevoerd en om eventuele garanties veilig te stellen.

Afhankelijk van het type infrarood kachel, kan installatie belangrijke aandachtspunten hebben. Overweeg bijvoorbeeld hoe je de kachel aan de muur of het plafond bevestigt, of er speciale aansluitingen nodig zijn en of je eventueel een externe thermostaat nodig hebt. Het is daarom belangrijk om de instructies in de handleiding van de kachel zorgvuldig te lezen voordat je begint met de installatie.

Als je twijfelt over hoe je de kachel moet installeren, kun je het beste een professional inschakelen om je te helpen. Zij kunnen je voorzien van advies en begeleiding om ervoor te zorgen dat de kachel veilig en efficiënt werkt.

Kostenbesparing met Infrarood Kachels

Naast het bieden van warmte en comfort, kunnen infrarood kachels ook bijdragen aan kostenbesparingen op lange termijn. Dit maakt de aanschaf van een infrarood kachel een slimme investering voor je huis of bedrijf.

In vergelijking met traditionele verwarmingssystemen zijn infrarood kachels veel energiezuiniger. Door de gerichte warmte die wordt afgegeven, kan de temperatuur in een ruimte lager worden ingesteld zonder afbreuk te doen aan het comfort. Dit resulteert in lagere energierekeningen en minder verbruik van fossiele brandstoffen.

Ook op de lange termijn kan een infrarood kachel kostenbesparend zijn. Doordat infrarood kachels weinig onderhoud nodig hebben en een lange levensduur hebben, hoef je niet vaak geld uit te geven aan reparaties of vervanging. Daarnaast zijn infrarood kachels veiliger en milieuvriendelijker dan gasverwarming, wat kan resulteren in lagere verzekeringspremies.

Kortom, een infrarood kachel kan niet alleen zorgen voor een comfortabele en gezellige sfeer in huis of op kantoor, maar ook aanzienlijke kostenbesparingen opleveren op de lange termijn.

Conclusie

Na het lezen van dit artikel is het duidelijk geworden dat een infrarood kachel een waardevolle toevoeging kan zijn aan je verwarmingssysteem. Met de mogelijkheid om gerichte warmte te leveren en energie te besparen, is het geen wonder dat steeds meer mensen kiezen voor infrarood kachels.

Door de verschillende typen infrarood kachels en hun toepassingen te bespreken, hopen we dat je een beter idee hebt gekregen van welke kachel het meest geschikt is voor jouw situatie. En met onze tips over installatie, onderhoud en veilig gebruik, kun je ervoor zorgen dat je infrarood kachel optimaal blijft werken.

Onze conclusie is dan ook dat een infrarood kachel een slimme en duurzame keuze kan zijn voor jouw verwarmingsbehoeften.

FAQ

Wat is een infrarood kachel?

Een infrarood kachel is een verwarmingstoestel dat gebruikmaakt van infraroodstraling om warmte te genereren. In plaats van de lucht te verwarmen, verwarmt een infrarood kachel direct objecten en mensen in de ruimte, waardoor een comfortabele en efficiënte warmtebron ontstaat.

Hoe werkt een infrarood kachel?

Een infrarood kachel werkt door elektriciteit om te zetten in infraroodstraling. Deze straling wordt uitgezonden door de kachel en wordt geabsorbeerd door objecten en mensen in de buurt, waardoor ze worden verwarmd. Dit zorgt voor een directe en gerichte warmte, zonder dat de lucht in de ruimte hoeft te worden opgewarmd.

Wat zijn de voordelen van een infrarood kachel?

Een infrarood kachel biedt verschillende voordelen. Het is energiezuinig, omdat het de warmte rechtstreeks op de objecten en mensen overdraagt, waardoor er minder warmteverlies is. Het zorgt voor een comfortabele warmte, omdat het de objecten en mensen in de ruimte direct verwarmt. Bovendien is een infrarood kachel eenvoudig te installeren en vereist het weinig onderhoud.

Welke verschillende typen infrarood kachels zijn er?

Er zijn verschillende typen infrarood kachels beschikbaar op de markt. Dit omvat keramische infrarood kachels, stralingspanelen en infrarood verwarmingsfolies. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen, dus het is belangrijk om te kijken welke het beste past bij jouw verwarmingsbehoeften.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een infrarood kachel?

Bij het kiezen van een infrarood kachel is het belangrijk om te letten op factoren zoals de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen, het vermogen van de kachel, het type infrarood technologie en de mogelijkheid om de kachel te regelen. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar de veiligheidsvoorzieningen en garantie van de kachel.

Wat zijn de verschillen tussen een infrarood kachel en gasverwarming?

Infrarood kachels en gasverwarming hebben verschillende werkingen. Terwijl een infrarood kachel warmte direct overdraagt via straling, verwarmt gasverwarming de lucht in de ruimte. Infrarood kachels zijn energiezuinig en vereisen geen schoorsteen of brandstof, terwijl gasverwarming hogere energiekosten kan hebben. De keuze tussen beide verwarmingsmethoden hangt af van jouw voorkeuren en behoeften.

Hoe kan een infrarood kachel kosten besparen?

Een infrarood kachel kan kosten besparen doordat het energiezuinig is en gerichte warmte biedt. Door de directe verwarming van objecten en mensen in de ruimte is er minder warmteverlies en energieverspilling. Dit kan leiden tot lagere energiekosten en een efficiënter gebruik van het verwarmingssysteem.

Hoe onderhoud ik een infrarood kachel en zorg ik voor veilig gebruik?

Om een infrarood kachel goed te onderhouden, is het belangrijk om regelmatig stof en vuil van de kachel te verwijderen. Daarnaast is het ook raadzaam om de kachel jaarlijks te controleren en eventuele onderdelen te vervangen indien nodig. Voor veilig gebruik is het belangrijk om de kachel niet af te dekken, voldoende ventilatie te hebben en de instructies van de fabrikant te volgen.

Hoe installeer ik een infrarood kachel?

Het correct installeren van een infrarood kachel is belangrijk voor een optimale werking. Het is raadzaam om een elektricien in te schakelen voor de installatie, aangezien dit specifieke elektrische aansluitingen vereist. Zorg ervoor dat de kachel op de juiste hoogte en afstand van objecten wordt geplaatst, volgens de instructies van de fabrikant.